PUSJKINS TEMAKVÄLL

2015 är ett litteraturår i Ryssland. Vår förening ville också göra en insats och ordnade två litteraturkvällar. En av dem var tillägnad S. A. Esenin och den andra var tillägnad A.S. Pusjkin som var en stor poet, en prosaförfattare, en dramaturg samt utvecklade det ryska språket. Den 14 november kom ungefär 40 gäster till kvällen på ABF.

Kvällen började med en tyst minut. Vi hedrade offren i de tragiska händelserna i Paris och på flygplanet i Egypten.  

Under kvällen berättades om Pusjkins liv och verk, hans dikter och noveller lästes. Pusjkins föräldrar och farbror hade koppling till litteratursamhället därför träffade Pusjkin många kända författare redan när han var liten. När han var nio år gammal började han själv skriva.

Den kreativa atmosfären på lyceum i Tsarskoe selo där Pusjkin studerade, kärlek till läsning och kunskap i franska gjorde så att Pusjkin redan efter ett års studier började kallas en begåvad poet.  

När han var femton år gammal publicerades hans dikter och han blev snart känd. Han skrev även epigram om tsar Alexander I och generalguvernören i Nya Ryssland och Bessarabien, greve Vorontsov. Pusjkin var väldigt intresserad av Rysslands historia och skrev novellerna ”Boris Godunov”, ”Dubrovskij”, ”Negro av Peter den store” och ett poem ”Poltava”. Våra gäster, Lubov och Anders Koger, läste delar av poemet.

Poeten dog i en duell. Han levde ett kort liv men har lämnat ett lysande arv efter sig. 216 år efter författarens födelse njuter vuxna och barn (han också skrev sagor för barn) fortfarande av hans verk.  

Baserat på Pusjkins verk har 12 operor och 5 baletter skapats och hans böcker har översatts till många språk inklusive svenska. 

En annan gäst, Snezjana, återberättade en del från ”Sagan om den döda prinsessan”.

Vi fick veta om Pusjkins barns och frus öde efter författarens död.

Under andra delen av kvällen tittade publiken på två delar från novellen ”Spader dam”. Tamara berättade om historien bakom novellen. Rollerna spelades av Aleksandr, Vlad, Maksim, Margarita, Svetlana, Ekaterina, Tatjana och Nina. Margarita var ansvarig för kostymerna. Publiken tyckte mycket om föreställningen. Bland gästerna fanns det sex svenskar, gäster från den närliggande staden och föreningens medlemmar. Man föreslog att ge ett namn till teatern. Det var skönt att ungdomar deltog i föreställningen.

Under middagen läste de unga männen sina verk.

Dessutom hjälpte Dmitrij G. som hade tagit ut bilderna till kvällen.

Man pratade mycket om de kommande träffarna. Vi kommer att ordna en träff med barnen i slutet av året och fira nyår med vuxna och barn. Nästa år ska vi fira studenternas dag. Hoppas ungdomarna kommer vara aktiva och kanske någon gång skapa en ungdomsteater på vår förening.     

 

Text Olga S.

Översatt av Ekaterina V.


RYSKA PÅ SVENSKA

I juli 2015 började en kurs i ryska för nybörjare på ABF.  Utbildningen genomförs på svenska två gånger i veckan. Läraren, Ekaterina, har ryska som modersmål. På lektionerna används varierande material som Ekaterina förbereder själv innan varje lektion. Fokus ligger på vokabulär som studenterna kan använda i det dagliga livet i en rysktalande miljö. Redan nu kan studenterna beskriva hur en dag i sina liv ser ut, berätta om sig själva, sina familjer och vänner.   

Text av Ekaterina V.


Biblioteksträff med barn

Den 17 oktober hölls en timme för vetgiriga på biblioteket. Vi pratade om hur kärlek till kunskap, hjälper människor att utveckla tänkandet, gör livet intressant, formar personligheten, och vad man kan göra för att hålla intresset levande. Ryska böcker om livet och vetenskap som finns på biblioteket visades.
Man berättade om ryska berömda personer i litteratur, vetenskap och krigföring. Deras porträtt visades. Det var trevligt att barnen kunde komma ihåg några dikter av Pusjkin och Esenin och att de vet namnen på och dikter av olika barnförfattare.
Barnen fick höra om moderna ryska begåvande personer, matematikern G. Perelman, schackspelaren G.Kasparov, uppfinnaren av kulsprutan M. Kalasjnikov. Deras namn finns bland de 100 största genierna i världen i modern tid.
Barnen fick veta om författaren Lomonosov, hans liv och litteratursverksamhet. Sedan presenterade de böcker som de hade läst hemma, berättade innehållet och gjorde grammatiska och matematiska uppgifter.
Slutligen berättade man om Artem Tulesjin, vinnare av världsolympiaden i astronomi 2015 och om det ryska vetenskapliga centret Skolkovo.
Hoppas att sådana lektioner väcker intresse för kunskap och den ryska kulturen samt bidrar till utvecklingen av nyfikenhet.

Text av Olga S.
Översatt av Ekaterina V.

RSS 2.0