Välkommen till Maslenica att träffa våren!

 

Sagostund på biblioteket och samtal med OS-temat

På sagostunden på biblioteket träffade vi vintern. Vi läste dikter av kända ryska poeter, lärde oss olika ordspråk, löste gåtor och spelade teater. ”Hej du i vit solklänning av silver brokad” (ur en dikt av P. Vjazemskij) sade vi till vintern i vår föreställning. Vintern försökte skrämma oss med frost och snöstorm samt sträng kyla men barnen blev inte rädda av hoten och sade att de tycker om vinter och om vintersport.

Vi tog tillfället i akt att påminna om vinter-OS i Sotji. Vi hade ett samtal och tittade på en film. Barnen lyssnade intresserat om stafettfacklan som har burits 65 tusen km, varit på Nordpolen, på Elbrus och på botten av Bajkalsjön. I Olympiaden deltog 88 länder. Vårt lag vann 33 medaljer och tog första platsen. Barnen blev överraskade när de fick veta att funktionshindrade människor, paralympiska idrottsmän, också deltog i OS och vann 80 medaljer. Olympiska symbolerna visades och barnen fick veta att haren föreslogs av en tjej från Tjuvasjien. Vi tittade på barnen som deltog i öppnings- och avslutningsceremoni av vinter-OS.

 

Dessutom märktes det att man bör fylla de långa mörka vinter kvällarna med läsning, teckning och möten med vänner. Vi visade hur man kan spela dockteater när man träffas. Barnen tittade på en dockteatersaga ”Tre björnar” spelat med hjälp av sina föräldrar och vänner.   

 

Text och bilder: Olga S.

Översättning Ekaterina V.


LITE OM VÅRA LANDSMÄN

Från den 30 januari till den 6 februari hölls en fotoutställning av vår landsman, Irina Tingstedt, i Stockholm. Hon arbetar som psykolog i Stockholm och har fotografering som hobby. Hon har sin kamera med sig överallt. Hennes favorit ämne är natur. På bilderna kan man se olika årstider och olika delarna av världen som hon besökt. Det var hennes andra utställning i Gamla Stan. Den här gången organiserade hon utställningen med två andra konstnärer och sin arbetskollega.

 

Jag lyckades besöka öppningen av utställningen, träffa många av hennes vänner, landsmän och kollegor. Berättelserna om verken var mycket intressanta. Det var trevligt att träffa många bildade människor, konstvänner, som visade ett genuint intresse och uppskattade verken högt. Många av gästerna gratulerade Irina för framgången och gav henne blommor.
 
Från den 25 januari till den 2 februari hölls Europamästerskapen i konståkning i Stockholm. Många av våra landsmän besökte evenemanget. Det var en triumf för ryska idrottsmän. De vann 9 av 12 medaljer. Vi är stolta över er!

 

Text Olga S.

Bilder Olga S. och Tatiana P.

Översättning Ekaterina V.


Styrelsearbetet

Styrelsemötet hölls den 27 januari. På mötet diskuterades föreningens arbete i november och december. Det noterades att nyårsfesten ordnades på ett bra sätt. Det har skrivits om det både på bloggen och tidningen.

På mötet beslutades att under första terminen fortsätter språkkursen och kören sina verksamheter och att litteraturtimmen på biblioteket fortsätter arrangeras. Datum, tidpunkter och platser för Maslenitsafirandet och årsmötet bestämdes. Dessutom diskuterades frågor som rör samarbetet med ABF och Ryska riksförbundet under det kommande året.

Styrelsen PRIVET önskar alla ett riktigt fint 2015 och skulle vilja gärna se i föreningen både gamla och nya medlemmar, oavsett ålder och ursprung, som är intresserade av ryska språket och rysk kultur. Vi välkomnar dig att besöka oss på våra evenemang!

Dessutom påminner vi härmed att alla medlemmar måste förlänga sina medlemskap och betala medlemsavgift. Klicka på länken för att bli en medlem och betala avgiften.
http://simpleeventsignup.com/event/54309-medlemskap-2015
 
Skrivet av Olga S. och Roman F.
Översättning av Ekaterina Volchkova

RSS 2.0