BALETT DIREKTSÄNTS FRÅN BOLSJOJTEATERN

Den 24 januari tittade vi på baletten ”Så tuktas en argbigga”, direktsänt från Bolsjojteatern. Baletten sattes upp efter komedin av William Shakespeare. Komedin handlar om svårigheter i förhållandet mellan halsstarrig Katarina och hennes fader, hennes syster Bjanka och hennes fästman och senare, Petruchio. Både Katarina och Petruchio har starka personligheter men kärlek avväpnar dem.     

 

Varje karaktär visar sin egen stil i dansen. Alla dansörer visade stor talang. Dansstegen var underbara och väckte många starka känslor hos publiken.  

 

Koreografen var Jean-Christophe Maillot, en känd konstnärlig ledare av Ballet Russe de Monte Carlo. Musikfragment från D. Sjostakovitjs verk har använts i baletten. Enligt Maillot är Sjostakovitj ”hela universum”. Det finns så mycket passion i hans musik! Dessutom lyssnade vi på intervjuer med Maillot och Sergej Filin, en konstnäring ledare av Bolsjojteatrn.

 

I Cnemahallen känns det nästan som på Bolsjojteatern. På den stora skärmen kan man inte bara se rörelser utan också karaktärernas känslouttryck.    

 

Text Olga S.

Översättning Ekaterina V.

 


UNGFÖRFATTARSSKOLA

Den 23 januari hölls på biblioteket ett möte med barn som kallades ”Roliga författares skola” och var tillägnat barnboksförfattare. Barnen bekantade sig med verken av S.Marsjak, A.Barto och I.Akimusjkin. Marsjak började skriva dikter när han var 4 år gammal, och poem när han var 12. Läraren i litteratur på gymnasiet kallade honom en begåvad pojke. Han kunde flera språk och översatt från hebreiska, engelska och kinesiska.    

 

Marsjak skrev poem, ballader, visor, ramsor, sonetter och gåtor. På mötet läste vi hans dikter om vinter och spelade rollspel efter dikten ”Den randiga med morrhår”. Vi hade en randig tigerunge istället för kattunge. Akimusjkins bok ”De är alla katter” berättade om alla djur i familjen kattdjur. Vi bestämde att en tigerunge skulle passa bra för kattunges roll. En efter en lade barnen den på ett fjäderbolster, lade mjuka kuddar under hans öron, men tigerungen gjorde allt på sitt eget sätt. Barnen tyckte mycket om aktiviteten.          

 

Den 2 februari pratade vi om verken av den andra kända barnboksförfattaren, Agnia Barto. Hon skrev på sådant sätt att det är lätt att läsa, förstå och minnas hennes dikter. Snezjana läste dikterna från boken ”Vovka är en vänlig själ” som finns på biblioteket. Flera av dikterna, t.ex. ”Nallebjörn”, ”Liten tjur”, ”Liten hare”, ”Liten boll”, ”Flygplan”, känner barnen igen. De visade innehållet med hjälp av leksaker.   

 

Jag har läst dikten som kallas ”Januari”. Den är en rolig dikt. Efter dikten ”Gåsar gåsar” lekte vi olika lekar. Bilder av olika kattdjur och mjukleksaker visades. Barnen svarade på olika frågor.

 

Marsjak och Barto levde under samma tid och båda älskade barn. Under krigsåren gav Marsjak ekonomiskt stöd till barn som förlorat föräldrarna. A. Barto var värd för radioprogrammet ”Att hitta en människa” och hjälpte barn att hitta sina familjer. Namnen på de här författarna är kända i många länder och deras verk har översatts till många språk. 

 

På kommande möten ska vi fortsätta att presentera olika barnboksförfattare för barn. Den 20 februari kommer vi att läsa böcker och hålla aktiviteter om Kornej Cjukovskij. Dessutom kommer möten att äga rum på biblioteket den 19 mars och 16 april.   

 

Text Olga S.

Översättning Ekaterina V.

 


23 Januari

Den 23 januari hölls en konsert tillägnad Tatjanins dag och V.Vysotskijs födelsedag på ABF.  

Konserten bestod av två delar. I den första ljöd många av V. Vysotskijs sånger framförda av Dmitrij Anikeev, t.ex. ”Bergets eko”, ”Sång om en vän”, ”Avbruten flygning”, ”Ballad om kärlek”, ”Kinkiga hästar”, ”Höjd” m.m. Dessutom berättades mycket om Vysotskijs liv, verk och insats för konsten.    

V.Vysotskij var en stor skådespelare, poet, författare och sångare som sjöng sina egna sånger. Han levde ett lysande liv och lämnade mer än 700 sånger och dikter efter sig. Han spelade i mer än 20 filmer och många roller i olika teaterpjäser. På Tagankateaterns scen spelade han sin mest kända roll, Hamlet. För rollen som Zjeglov i filmen ”Mötesplatsen kan inte ändras” fick han statens pris (postum). Vladimir Vysotskij var känd inte bara i sitt hemland utan också utomlands.

Hans sånger var väldigt populära. Under sovjettiden lyssnade man på bandinspelningar, illegalt gjorda på hemkonserter. Hans dikter trycktes inofficiellt och ocensurerat och bara en dikt offentliggjordes under hans livstid. Men han var en stor favorit för många människor.

I den andra delen av konserten ljöd trubadurmusik. Bland annat sjöngs Bulat Okudzjavas sånger ”Om Vysotskij”, ”Hoppet”, ”Georgisk sång”, ”Bön”, ”Blå trådbuss”, Arkadij Severnijs sånger ”Stadskungs romans”, ”Ljusblå taxi”, ”Av någon anledning släcks cigaretten”, Alexander Sjevalovskijs sånger ”I våren är poppel i fjun”, ”Ögonblick är trevlig”, Oleg Mitjaevs ”Bakom polcirkeln” samt Alexander Rozenbaums ”Bostonvals” m.m. ”Nordlig dimma” och ”Min kära” sjöng hela publiken tillsammans med Dmitrij Anikeev.

Alla gäster tyckte om konserten och vara jätteglada att de kommit.

Efter konserten drack gästerna te och åt ryska piroger. Dmitrij Anikeev fortsatt att sjunga med gästerna.

Dessutom fyllde Asjot Aleksanjan denna dag år. Tatjana Anderson gratulerade honom, önskade honom hälsa och framgångar i livet. De andra gästerna applåderade högt och gick i gratulationen och önskningarna.   

Text Margo

Översättning Ekaterina V.

 


RSS 2.0