ARMENISK DEMONSTRATION I NORRKÖPING

Den 24 april deltog vår förening i en demonstration som arrangerats av den armeniska föreningen i Norrköping. Den var tillägnad minnesdagen för det armeniska folkmordet. Över 200 människor hade samlats till demonstrationen. De gick från stadsbiblioteket till tyska torget. I tåget fanns det både vuxna och barn som höll flaggor och banderoller om folkmordet.  

 

 

Framför demonstranterna uppträdde föreningens ordförande och representanter från Norrköpings kommun. Vår förening representerades av två medlemmar. Vi uttryckte empati och delad sorg. Dessutom pratade vi om en stark koppling mellan våra länder och det stöd som ryssarna ger till Armenien sedan Katarina IIs regeringstid.

Vi nämnde de kända armenier som påverkat rysk kultur, vetenskap och idrott. Vi pratade om de ryska författarna och poeterna som i sina verk visat kärlek till och empati för Armenien. 

Armenien upplevde fruktansvärda händelser. Det finns fortfarande minnen från de tiderna och en stark kärlek till hemlandet hos de människor som nu bor i olika delar av världen. De berättade om det i sina sånger, dikter, berättelser och musik som vi lyssnade under demonstrationen.

 

 

Dessutom hördes röster mot terror och krig, som världen upplever nu, på demonstrationen. Vår förening föreslog samarbete därför att det finns många sidor i historien som förenar Armenien och Ryssland.  

 

Text och bild Olga S.

Översättning Ekaterina V.


GRATTIS ANASTASIA OCH FRANCESCO

På vår blogg försöker vi att gratulera alla medlemmar av vår förening på olika högtider. Idag gratulerar vi varmt Anastasia och Francesco, som har fyra underbara barn, på deras 10-åriga liv tillsammans.

 

Только свадьба отшумела, 

Улетел в толпу букет-

Время быстро пролетело,-

Миновало десять лет!

Вас они не изменили!

Вы все так же хороши!

Мы нисколько не польстили,

А сказали от души!

Поделаем, чтобы вместе

Было радостно идти,

В каждом взгляде, в каждом жесте

Лучик солнечный светил!

Только вы не рас теряйте

Это счастье на лету-

Никогда не забывайте

Первой встречи теплоту!

Пусть здоровы будут дети, 

Пусть все ладится у них.

Ведь счастливей пары нету,

Если в доме лад и мир!

И любовь пусть правит балом,-

Ведь тогда-все ни по чем!

Счастья, радости, удачи-

В этот день желать  хотим!!!!

 

Med vänliga hälsningar,

 

Margarita

 

Översättning Ekaterina Volchkova


ÅRSMÖTET 2016

Den 17 april höll den rysktalande föreningen Privet årsmöte på ABF i Norrköping. Föreningens årsredovisning för år 2015 redovisades och en budget och arbetsplan antogs för 2016. På mötet beslutades att välja Margarita Dolgikh som ny ordförande för ett år (efter ett år kan det förnyas) samt följande ledamöter och suppleanter: Roman Fokin, Olga Shulgina, Dmytro Holubynskyy, Tatiana Andersson, Ekaterina Volchkova, Anastasia Tarasova, Alexander Leonov, Tamara Andersson och Ashot Aleksanian.   

 

 

Roman Fokin meddelade efter 5 års aktivt arbete som ordförande att han var ledsen att lämna Norrköping och önskade den nya styrelsen lycka till. Margarita tackade alla för deras förtroende och konstaterade att man kan göra föreningens verksamhet mer intressant och innehållsrik med sådana trevliga kollegor.

För aktivt arbete och i samband med årsdagen har Olga Shulgina fått blommor och en present samt varma ord från föreningens medlemmar. 

 

 

Texten från Olgas presentkort:

 

ДорогаяОльга! Желаем

В этот год юбилейный мы Вам

Быть здоровой, подтянутой, стройной

И спортивной не по годам!

Мы делаем успехов во всем Вам, 

Ваш учительский ценим талант, 

Чтобы за день вы все успевали

И нигде не встречали преград.

Ваши сказки в библиотеке

Нашим детям очень нужны.

Узнают они там-все на свете!

В них так много любви, доброты!

Пусть спешат на урок к Вам ребята!

И статьи Вами пишутся в блог,

Пусть способствует Вам удача

И смотрите только вперед!

Пусть энергия не иссякает!

Посещайте театр и балет!

И про "зумбу"- не забывайте, 

И не думайте-сколько Вам лет!

Чтоб усталости Вы не знали, 

Элегантной были всегда!

Пусть глаза Ваши счастьем сияют, 

А душа- как всегда,  молода!!!

 

Efter årsmötet hölls ett miniforum med ämnet ”Vår planet är inte för att kriga”. Efter forumet drack gästerna te och diskuterade förestående evenemang.

 

Text Margarita Dolgikh

Bild Olga S och Roman F.

Översättning Ekaterina V.

 


ORDFÖRANDENS TAL

 

”Idag, när jag satt på tåget till Norrköping för att delta i årsmötet, såg jag samtidigt fram emot mötet med staden. Här har jag alltid känt mig som hemma. Staden är jättevacker och håller många varma minnen. Här började mitt liv i Sverige år 2010. Idag kändes det dock som jag kom för att säga hej då och känslorna var starkare än vid tiden när jag flyttade till Stockholm. Idag kommer jag att lämna över ordföranderollen till Margarita Dolgikh som valts som min efterträdare.     

Jag har varit ordförande i 5 år. 5 år av de 8 år föreningen existerat, d.v.s. den största delen av föreningens existens. Även efter min flytt till Stockholm fortsatte jag att verka som ordförande av Privet och kände mig som en del av föreningen. Jag tyckte om det och var stolt över det. Nu är det upp till föreningen att utvecklas vidare utan mig i ordföranderollen. Idag har jag mindre möjlighet att stötta föreningen och det finns andra människor som har nya idéer, mer entusiasm och mer kraft. Jag tycker att 5 år varit en lagom tidsperiod. Det är dags att avstå posten. Tack till er, mina vänner och vi ses snart!”   

Styrelsens sammanslutning för 2016:

Margarita Dolgikh - Ordförande

Roman Fokin - Viceordförande

Ekaterina Volchkova - Sekreterare

Tatiana Andersson - Kassör

Olga Shulgina, Dmytro Holubynskyy, Tamara Andersson, Ashot Aleksanian,

Alexander Leonov, Anastasia Tarasova - Ledamöter och deras suppleanter.

 

Roman Fokin,

Viceordförande, rysktalande förening i Norrköping ”Privet”

Ordförande 2010-2016

 

Översättning Ekaterina V.


Forum

Den 17 april höll den rysktalande föreningen Privet ett miniforum med ämnet ”Vår planet är inte för att kriga”. Det var tillägnat 75-årsdagen från början av det Stora Fosterländska kriget. En gång till tänkte vi på och diskuterade de händelserna som skett i vårt land från politiska, ekonomiska och militära aspekter.  

 

Vi pratade om det första världskriget, Versaillesfreden, Hitler, Tysk-brittiska flottavtalet, Münchenöverenskommelsen, orsakerna till det andra världskriget och det Stora Fosterländska kriget.Efter det kändes det som att freden kom till landet men det var inte så.

Förutom det kalla kriget har 255 krig och militära konflikter drabbat oss. Olika vapen inklusive kärnvapen, kemiska stridsmedel och desinformation har använts för att sätta press på människors medvetande.   

I slutet av forumet läste deltagarna dikter om krig och fred.

 

Dessutom har vi bestämt att skriva och dela minnen om våra släktingar som deltagit i det Stora Fosterländska kriget och på det sätt skapa en e-bok.  

 

Text Olga S.

Bild Roman F.

Översättning Ekaterina V.

 


RSS 2.0