Kvinnodagen i Norrköping

Den 7 mars kom vi traditionellt till ABF för att fira den internationella kvinnodagen. Ämnet för kvällen var Decembrists fruar. Numera, när den internationella kvinnorättsrörelsen finns överallt, glöms en kvinnans traditionellt stora roll i samhället bort. I hopplösa situationer är det kvinnokärlek som ger kraft att kämpa vidare. Decembrists fruarna var ett utmärkt exempel på det.

 

 Vi (Asjot Aleksanjan och Tatjana Andersson) berättade om våra kvinnliga förfäders liv under den svåra tiden. De är förebilder på mod och uthållighet för oss. Då behövde kvinnor inte kämpa för sina rättigheter, i krigstiden fick de ändå huvudroller i sina familjer. Kanske skulle de vilja vara svaga, lynniga och veka istället.
 

 Vi önskar till er, kära kvinnor, att bli älskade och ömt behandlade samt att ni känner er unga i själen och kroppen! Glad kvinnodag!     

 

Text av Tatiana A.

Översatt av Ekaterina V.


Margo om Elenas utställning

Den 5 mars öppnades en utställning av Elena Petersson på ABF. Medlemmar från vår förening besökte utställningen. Det är inte första gången Elena glädjer oss med sina verk. På den här utställningen som kallas ”två språk - två uttryck” visas olika verk som är utförda i olika stilar och med varierande tekniker.    

 

 På utställningen kan man se vackra verk som gjorts i pastell och målats efter modell. Det finns även akvareller och oljemålningar. Elenas tavlor har en djup mening som väcker interesse och gör att man tänker över innehållet. Ett exempel är Tavlan utan titel, en profil av en vacker obekant kvinna. Jag rekommenderar alla att besöka utställningen som pågår fram till den 29 mars.
 

Text av Margo

Översättning av Ekaterina V.


Elena Pettersons Utställning

Dagen före vårhögtiden besökte vi en konstutställning av vår begåvade konstnär, Elena Petersson. Det är hennes andra utställning som visas på ABF och som jag lyckades besöka.

Den första utställningen handlade mer om arkitekturen och naturen i Skandinavien, inklusive i Norrköping.

På utställningen, som öppnades den 5 mars, såg vi fyra olika typer av hennes verk. I första delen av salen beundrade vi vackra tavlor med blommor, en allé med blommor i Norrköping.
Tavlorna i den andra delen av salen innehöll nya riktningar i hennes stil, experimenter med modern och abstrakt konst.

 Enligt Elena, arbetar hon i klassisk konststil, men tycker om att experimentera med andra stilar också.
”Det kan jämföras med andraspråksinlärning. När man lär sig ett nytt språk, behöver man inte glömma modersmålet”, därför målar hon både natur och arbetar med abstrakta kompositioner.

Elenas utställningar har organiserats i Karelen, Vadsten, Stockholm och Köpenhamn.

Flera av hennes målningar har blivit köpta av turister från Europa och Amerika.

 Utställningen på ABF visas till den 29 mars. Möte med konstnären äger rum den 14 och 23 mars.
Elena planerar att visa sina utställningar i andra städer. På uppdrag av föreningen Privet skulle jag vilja tacka Elena för hennes konstnärskap och önska henne lycka till med sina planer i framtiden.
 
Text och foto Olga S.
Översatt av Ekaterina V.

Maslenica i Norrköping

Varje år organiserar vår förening PRIVET firandet av Maslenitsa. Maslenitsa firas under en vecka i slutet av februari eller början av mars. På Maslenitsa firar man ut vintern och in våren.

Firandet ägde rum på litteraturstunden på biblioteket. Maslenitsa hade Petrusjka, Våren och Vintern hos sig. Karaktärerna spelades av barn och dockor. Föräldrarna läste en saga som kallas ”Två froster”. Gästerna lekte och lyssnade på olika ordspråk. Maslenitsa bjöd barnen på baglar, pannkakor och godis.

Firandet för vuxna har tidigare ägt rum i skogen, men på grund av dåligt väder organiserades det i år på ABF. Dit kom ungefär 80 vuxna och 12 barn inklusive svenska gäster som är intresserade av slaviska traditioner. Hela kvällen pratade gästerna med varandra och tittade på en föreställning.

Firandet börjades med berättelsen om den slaviska traditionen att fira Maslenitsa. Sedan hölls en tävling om traditionen. I föreställningen deltog Pajas, Vesnjanka, Vintern, Snöflingan och Björnen.

Gästerna dansade tillsammans i cirkel och vred en vacker karusell. Det var roligt att delta i tävlingar. Man dragkamp och hoppade säck.

Gästerna gillade konserten av kören Matrjoshki som sjöng folksånger och roliga ”tjastusjkor” om Maslenitsa.

Gästerna kom med ryska rätter till ABF. Maten blev väldigt uppskattad av alla. Många tog med sig pannkakor som i det här sammanhanget symboliserar solen.

 Gästerna tyckte om firandet. De tackade arrangörerna och menade att det skulle bli roligt att fortsätta träffas.

 

Text och bilder: Olga S. 

Översättning Ekaterina V.


RSS 2.0