Rapport om verksamhetsverkan av Rysktalande förening PRIVET i Norrköping år 2011.

Under hela året Rysktalande förening PRIVET gjorde stort arbete för att sprida och främja rysk kultur och det ryska språket i Norrköping. Under föreningens verkan genomfördes gemensamma fester och minneskvällar relaterade till de ryska helger, arrangerades aktivitetettillfälle för barn och ungdomar. Av de mest minnesvärda arrangemangen kan vi utmärka Nyttårsfest, Maslenitsa, Rysk dag, segerns dag, hymor- och lyrikkvällar, barnfester anknytna till 50-årsjubileum av första mänisska i rymden, början och slytet av hösten.

Folksånggrupp Matrjoshka som finns under föreningens verksamhet har deltagit i olika evenemang som arrangerades i Norrköping och har uppträdat på flera konserter ensam och i samarbete med Bråvikens balalajka orkester. Under samverkan med ABF och av våra kursledare har vi en antal cirklar på ABF lokaler. En av dem leder Tatiana Andersson och vem som helst kan prova sig i rysk sång och dans i en folkkör som har repetitioner varje vecka. Vi har också startat en cirkel var Tamara Anderson förberader barn till skola i musik och dans. Redan flea terminer i rad lär Anna Timofeeva att måla på trä och porslin i traditionell rysk och ukrainsk teknik. Olga Shulgina läser sagor för bar på ryska hos Norrköpings stadsbibliotek. Samt läser ruska för nybörjare på ABF.

Ca en gång per månad vi har styrelsemöte varvi planerar våra evenemang och löser svarar på kommande frågor. Mira Musaeva, vår sekreterare förbereder och skickar vykort med gratulationer till våra medlemmar när de fyller år och vi skickade ut vykort med hälsning innan Jul och Nyttår på ryska och svenska.

Ordföranden Roman Fokin under hela året delade ut information via epost och på vår blogg, tillsammans med Olga Shulgina designade och sammlade ihop tidning Parus, som senare hängdes på vår anslagstavla i ryska affären.

Stort tack för alla för hjälp och samarbete samt för alla glada stunder!

RSS 2.0