ESENINSDAG

Den 3 oktober firade vår förening jubileum av den begåvade poeten S.A. Esenin, vars verk läsaren fortfarande njuter av mer än 100 år efter hans födelse. Många talanger kommer från den ryska obygden. Esenin föddes i byn Konstantinovo som ligger vid floden Oka. Esenin har många gånger beskrivit byn i sina verk.   

I hans verk finns det mycket kärlek till hemland och natur. Dessutom lästes på firandet hans dikter om kärlek till modern och andra kvinnor. Även hans prosa låter poetiskt. Dikten ”Storm” som Snezjanna återgav känslofullt.  

Firandets deltagare var aktiva i tävlingen ”Naturexperter” och försökte gissa rätt namn på olika sorters träder, svampar, bär osv, samt svarade på frågor om poetens verksamhet. Till firandet hade valts en mysig plats i skogen. På en skärm visades byn där poeten föddes, poetens hus som är ett museum nu, naturen som inspirerat honom till verket samt poetens porträtt och monument över honom. Från materialet skapat av arrangörerna kunde man få veta mer om poetens liv och verksamhet och känna hur vacker hans stil är och hur begåvad han var.

Föreningen PRIVET kommer att fortsätta göra insatser under litteraturåret på träffar med barn på biblioteket och litteraturkvällar.

 

Text Olga S.

Översatt av Ekaterina V.


KULTURNATTEN I NORRKÖPING 2015

I år firade Kulturnatten, en kulturfestival i Norrköping, 30 år. Programmet var som vanligt fyllt med många intressanta evenemang. I olika platser av staden visades utställningar, uppvisningar, musik-, kör- och dansföreställningar i olika stilar och från olika länder. Man kunde höra modern rock, pop, gammaldags blues, tango, vals och folkmusik, titta på filmer och teatersförestelningar samt lyssna på vetenskapliga och historiska föreläsningar.   

 

Alla kunde hitta någonting efter sina intressen. Jag följde med på en guidad tur genom staden, lyssnade på en svensk seniorkör och klassisk musik. 

 

Många av oss känner till symfoniorkestern. De spelade härlig musik till baletten ”Karmen”. Nästan en timme njöt publiken av den berömda musiken.  

 

Vi känner alla förstås vår landsman David Tigranov som är både en violinist och en begåvande kompositör. Han spelade två konserter. Jag lyckades besöka en av dem.

 

På ett litet antikvariat spelade David 10 verk för violin och piano. Konserten började med Rimskij-Korsakovs sonat. Dessutom spelades verk av Armas Järnefeld, Fritz Kreisler, Johan Svensson och John Williams. Publiken lyssnade på ”Picikato” från baletten ”Silvia”, ”Öm kärlek”, zigenarmusik ”Två gitarrer”, uppeldande ”Tjardasj” och melodisk ”Finsk Vals”. Det kändes som jag hade varit på en av de stora konserthallen i Moskva eller St. Petersburg. Jag tror att de som besökt hans konserter i kyrkan också kommer att ha hans musik i sina hjärtan länge.      

 

Rysk musik kunde man höra på många ställen. Det var trevligt att höra vår ”Katjusja” framfört av serbiska musiker.

 

Vår kör ”Matrjosjki” uppträdde två gånger. Den första föreställningen hölls på kafé Solsidan. Det var trevligt att se stor publik och bekanta ansikte från våra landsmän som nynnade och stödde oss med leende och applåder. Lysande kostymer, ovanliga instrument och entusiastiskt framförande väcker alltid intresse. Vi har fått många positiva kommentarer efter konserterna. Vår publik brukar tycka om björnen och kon som kommer till scenen när vi sjunger ”Kalinka”. De uppskattades den här gången också.

 

Vi tycker om att uppträda med orkestern Bråviken Balalajkor. De är intresserade av ryska folkvisor och folkmusik och överraskar alltid med sitt kunnande och sin kunskap att återge den ryska karaktären. På kulturnatten i år spelade de fem nya verk. Det fanns som vanligt så många lyssnare att det knappt fanns utrymme för alla i salen på Konstforum. Konserten pågick i ungefär en timme och i slutet var det trevligt att få uppskattning.

       

Även efter midnatt fortsatte festivalen. Staden var livlig och glad. Från alla riktningar kunde man höra musik och visor. Det fanns plats för alla, proffs och amatörer, ungar och seniorer. Jag var glad att det bland alla röster och ljud kunde höras ryska visor och internationella klassiska verk.  

 

Text av Olga S.

Översatt av Ekaterina V.


FÖREDRAG OM ESENIN FÖR BARN

2015 är ett litteraturår i Ryssland. För att öka intresset för bokläsning ordnas i många ryska städer bokmarknader, jubileumsfester, tävlingar bland läsare, litteratursfestivaler och möten med författare, poeter samt andra personer verksamma inom litteratur och konst.     

 

Vår förening vill också göra en insats och ordnar två litteraturkvällar. I oktober håller vi en kväll tillägnad Esenin och i november en teaterföreställning byggd på Pusjkins verk.

 

Träffarna med barn på biblioteket är också tillägnade litteraturåret. Den 19 september hölls föredrag om Esenin. Barnen fick veta om livet av den begåvade poeten, vars verk vi fortfarande njuter av 120 år efter hans födelse. Hans verk är fyllda med kärlek till hemland och natur. Barnen fick chans att känna det när de läste verken själva eller lyssnade på föräldrarnas läsning. På bilderna såg de Konstantinovo, byn där poeten födds, poetens hus som är ett museum nu, naturen som inspirerat honom till verket samt poetens porträtt och monument över honom.     

 

Dessutom ordnades utställning med ryska barnböcker, rysk grammatik för nybörjare, lästävlingar och tävlingar för naturintresserade. Barnen gjorde bokmärken och lärde sig hur man använder dem. De fick böcker för att läsa hemma, innehållet kommer de återberätta på ett föredrag för vetgiriga läsare som ska hållas på nästa lektion i oktober. Dessutom planeras en lektion om humoristiska barnförfattare och sagokaraktärskarneval i november och december. 

 

Text Olga S.

Översatt av Ekaterina V.


RSS 2.0