16 APRIL

Den 16 april slutade vi vårtermin på biblioteket med ett möte tillägnat Rymddagen. För 55 år sedan 

förhärligade Jurij Gagarin vårt land. ”I en rymdraket som hette Vostok var han den första på planeten som kommit till stjärnorna” – står det i en dikt. Det tog 108 minuter för Gagarin att flyga omkring Jorden. De minuterna var viktiga för den följande utforskningen av rymden. Det krävde ett stort mod. Innan färden var Gagarin en vanlig ung man från en vanlig familj som bodde i en sovjetisk by. Nu är han en rysk hjälte. Många platser i världen heter efter honom och på månen finns det en medalj med hans bild.

 

 

Vi pratade om vad rymden är. Några barn berättade hur de kan föreställa sig rymden. De sa att den består av stjärnor, planeter, galaxer, satelliter, kometer, asteroider, meteorer och meteoriter. Barnen fick höra berättelser om den tunguska meteoriten, UFO och rymdsonden Voyager. Barnen tittade på bilder av galaxer, solsystemet, UFO, kosmodromer, raketer, kosmonauter och astronauter.

 

 

Vi betraktade närmare solsystemet och förklarade varför ”bara Jorden är lämplig för att leva på”. På ett lekfullt sätt flög vi till rymden. Några av barnen spelade planeterna i solsystemet och visade sina platser och hur de rör sig relativt solen. Förutom verbala gjorde vi lite gymnastiska uppgifter. I slutet av mötet sa vi hejdå. Alla hoppas att träffas igen i september.    

 

Text och bild Olga S.

Översättning Ekaterina V.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0