ÅRSRAPPORT FÖR 2014

ÅRSRAPPORT FÖR 2014

 

 

 I 7 år har PRIVET organiserat olika evenemang för medlemmarna och de som är intresserade av rysk kultur och ryska språket. Styrelsen arbetar aktivt för att stärka och stödja kopplingar mellan landsmännen. Våra evenemang ordnades på nya geografiska platser. Möten hölls inte bara i Norrköping utan också i Linköping, Ulricehamn och på Ödeshögfestivalen.

 

Under förra året hölls regelbundet styrelsemöten där man planerade framtida arbete och diskuterade tidigare evenemang samt aktuella problem och ärenden. När ordföranden Roman Fokin inte kunde komma till Norrköping, deltog han i styrelsemöten via Skype. Protokollet skrevs av föreningens sekreterare Margo D. Roman Fokin med hjälp av vice ordföranden Dmitrij Golubinskij informerade om föreningens verksamhet på bloggen. De placerade bilder och artiklar samt lade in evenemang i kalendern. Ekaterina Volchkova översatt information till svenska. Alla föreningsmedlemmar fick inbjudningar till alla evenemang via e-post, informationen placerades också i ryska affären. År 2014 började styrelsemedlemmarna kommunicera med varandra via sms.

 

Varje månad publicerades ett nummer av tidningen ”Parus”. Redaktörer för tidningen är Roman Fokin, Dmitrij Golubinskij och Olga Sjulgina. I varje nummer kunde man hitta intressanta artiklar och bilder samt föreningens nyheter. Tidningen distribuerades till föreningsmedlemmarna och placerades i den ryska affären.


Föreningens kassör Tatjana Andersson bedrev finansiella- och redovisningsverksamheter. Dessutom är Tatjana Andersson körledare för kören Matrjosjka som deltog aktivt i alla kulturella evenemang hos vår förening och också på festivalen ”Kulturnatten” (tre framträdanden), Mångkulturell i Ringdansen och Ödeshög. Repetitionerna hölls på ABF varje vecka, ibland med orkestern "Bråviken balalajkor".

 

En stor del av evenemangen har ordnats för barn. På ABF arrangerade Tamara Andersson musiklektioner för barn. På lektionerna lyssnade barnen musik, lärde sig hur att sjunga och att dansa. Dessutom tittade barnen på dockpjäser. Lektionerna var intressanta inte bara för barnen utan också för föräldrarna. På biblioteket läste Olga Sjulgina sagor på ryska. På dessa lektioner lärde barnen sig dikter, lekte och tog reda på mycket nytt och intressant, till exempel om Rysslands historia och OS i Sotji. I slutet av året organiserades nyårsfirande för barnen. Olga Lovcus, arrangör av barnklubb ”Solovusjka” i Linköping, höll kreativitetskurs. Dessutom deltog de i olika evenemang för vuxna, till exempel Segerdagen, Maslenitsa och Kvinnodagen.

 

Det ordnades också kurser för vuxna. På språkkursen lärde man sig ryska, svenska och engelska (läraren var Olga Sjulgina). På kreativitetskursen på ABF målade man och lärde sig att dansa (Margo D. var ansvarig).

 

Manus till många av evenemangen 2014 hade skrivits av föreningsmedlemmarna. Dessutom hade medlemmarna gjort kulisserna och sytt kostymerna.

 

Föreningsmedlemmarna började fira födelsedagar, besöka utställningar och gå och titta på liveframträdanden från Bolsjoj Teater.

 

Föreningens evenemang samlade ihop medlemmarna och alla som var intresserade av ryska språket och rysk kultur.

 

Evenemang 2014

Januari

Den 18 januari. Möte med barn på biblioteket med tema ”Vinter i skogen” (Olga Sjulgina var ansvarig)

Den 28 januari. En kreativitetskurs började på ABF (Margo D.)


Februari

Den 22 februari. En konsert på ABF tillägnad Fäderneslandsförsvararens dag med kören Matrjosjka och en svensk student, Robin Sääsk, som spelade gitarr och sjöng ryska sånger om krigstiden.


Mars

Den 2 mars. Maslenitsa firades i Vrinneviskogen med en föreställning, olika lekar och traditionell dockbränning (Tatjana A. och Margo D.)

Den 8 mars. Kvinnodagen firades på musiklektionen för barnen på ABF (Tamara A)


April

Den 26 april. Möte för barn på biblioteket med tema ”Segerdagen”, ”Hej, Sommar!” (Olga Sj.)

Den 28 april. Delegation från Ukraina besökte den ryska språkkursen. Olga Sjulgina deltog i delegationens verksamhet och tolkade.


Maj

Den 9 maj. Firande av Segerdagen, över 40 gäster besökte (Olga Sj.)

Den 10 maj. Matrjosjka föreställning i Ulricehamn, veteranerna och medlemmar från andra ryska föreningar besökte (Tatjana A.).

Den 20 maj. Insamling av pengar till offren för översvämningen genom serbiska föreningen


Juni

Den 7 juni. Matrjosjka föreställning på Kulturfesten i Ringdansen i Navestad (Tatjana A)

Den 7 juni. ”Slaviska basaren” i Vrinneviskogen tillägnad ryska nationaldagen, över 20 gäster besökte (Tatjana A)

Den 28 juni. Matrjosjka föreställning på den ryska kulturfestivalen i Ödeshög (Tatjana A)

 

Juli

Forum ”Ryska utomlands” i St. Petersburg – rapport skrevs av Katja Zelenenkaja.

 

September

Möte för barn på biblioteket med tema ”Hej då sommaren” (Olga Sj.)

Den 27 september. Kulturnatten, Matrjosjka och Bråvikens balalajkor föreställningar på ABF och Konstforum och Matrjosjka föreställning på Plazma (Tatjana A)


Oktober

Den 21 oktober. En kvällen tillägnad 200-årsdagen av M. Lermantov, över 30 gäster besökte. (Olga Sj.)

Möte för barn på biblioteket med tema ”Oktober i guld” (Olga Sj.)

 

November

Den 1 november. Kreativitetskurs för barn på ABF med ledaren av barnklubben Solovusjka från Linköping

Den 28 november. Matrjosjka föreställning och ryska rätter på festivalen ”Kulturer av folken i världen” på ABF (Tamara A. och Tatjana A)

December

Den 13 december. Möte för barn på biblioteket med tema ”Lucia” och ”Nytt År” (Olga Sj.)

Den 27 december. Nyårsfirande för barn, över 30 barn besökte

Den 27 december. Nyårsfirande för vuxna hos serbiska föreningen, maskeradtävling, föreställning, lotteri. Över 70 gäster besökte (Tatjana A)

 

 Årsrapporten sammanställt av Margo

Översatt av Ekaterina V.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0