APRIL OCH DEN ORTODOXA PÅSKEN

I april förbereder man sig först till och sen firar påsken. Under den heliga veckan, veckan före påskdagen, brukar man städa hemmet, tvätta sig, laga mat, baka påskkakor och färga ägg. I kyrkor hålls högtidsgudstjänster som, beroende på olikheter i olika grenar av kristendomen, skiljer sig från varandra med innehåll och traditioner.Till exempel, hålls på skärtorsdagen i vår ortodoxa kyrka en vacker gudstjänst med tända ljus som man tar med sig hem, i den protestantiska kyrkan släcker man ljusen och lämnar kyrkan i mörkret.

I Sverige finns det en fin tradition att sätta olikfärgade fjädrar på björkris och ge godis till varandra i kartongägg försedda med målningar. I Matteus kyrka började man läsa texter från Evangeliet på olika språk. Jag fick också förslaget och på Bebådelsedagen läste jag Lukas text på ryska. En ortodox påskgudstjänst såg jag på nätet.
Den 12 april firade föreningen Privet i Vrinnedskogen. Där umgicks vi med varandra, ordnade och deltog i olika tävlingar och spel. Eftersom den 12 april är Kosmonautens dag i Ryssland, påminde vi om våra kosmonauter. Dessutom diskutera vi det kommande firandet av Segerdagen. Männen gjorde fin sjasjlyk och gästerna bjöd varandra på olika påskrätter. Trots att det blåste mycket, vara alla nöjda med firandet. Den goda stämningen bevarades även under påskveckan som kommer efter påskdagen. Dessutom främjade soliga dagar den.      

 

Text och foto av Olga S.

 

Översatt av Ekaterina V.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0