Maslenica i Norrköping

Varje år organiserar vår förening PRIVET firandet av Maslenitsa. Maslenitsa firas under en vecka i slutet av februari eller början av mars. På Maslenitsa firar man ut vintern och in våren.

Firandet ägde rum på litteraturstunden på biblioteket. Maslenitsa hade Petrusjka, Våren och Vintern hos sig. Karaktärerna spelades av barn och dockor. Föräldrarna läste en saga som kallas ”Två froster”. Gästerna lekte och lyssnade på olika ordspråk. Maslenitsa bjöd barnen på baglar, pannkakor och godis.

Firandet för vuxna har tidigare ägt rum i skogen, men på grund av dåligt väder organiserades det i år på ABF. Dit kom ungefär 80 vuxna och 12 barn inklusive svenska gäster som är intresserade av slaviska traditioner. Hela kvällen pratade gästerna med varandra och tittade på en föreställning.

Firandet börjades med berättelsen om den slaviska traditionen att fira Maslenitsa. Sedan hölls en tävling om traditionen. I föreställningen deltog Pajas, Vesnjanka, Vintern, Snöflingan och Björnen.

Gästerna dansade tillsammans i cirkel och vred en vacker karusell. Det var roligt att delta i tävlingar. Man dragkamp och hoppade säck.

Gästerna gillade konserten av kören Matrjoshki som sjöng folksånger och roliga ”tjastusjkor” om Maslenitsa.

Gästerna kom med ryska rätter till ABF. Maten blev väldigt uppskattad av alla. Många tog med sig pannkakor som i det här sammanhanget symboliserar solen.

 Gästerna tyckte om firandet. De tackade arrangörerna och menade att det skulle bli roligt att fortsätta träffas.

 

Text och bilder: Olga S. 

Översättning Ekaterina V.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0