KULTURNATTEN I NORRKÖPING 2015

I år firade Kulturnatten, en kulturfestival i Norrköping, 30 år. Programmet var som vanligt fyllt med många intressanta evenemang. I olika platser av staden visades utställningar, uppvisningar, musik-, kör- och dansföreställningar i olika stilar och från olika länder. Man kunde höra modern rock, pop, gammaldags blues, tango, vals och folkmusik, titta på filmer och teatersförestelningar samt lyssna på vetenskapliga och historiska föreläsningar.   

 

Alla kunde hitta någonting efter sina intressen. Jag följde med på en guidad tur genom staden, lyssnade på en svensk seniorkör och klassisk musik. 

 

Många av oss känner till symfoniorkestern. De spelade härlig musik till baletten ”Karmen”. Nästan en timme njöt publiken av den berömda musiken.  

 

Vi känner alla förstås vår landsman David Tigranov som är både en violinist och en begåvande kompositör. Han spelade två konserter. Jag lyckades besöka en av dem.

 

På ett litet antikvariat spelade David 10 verk för violin och piano. Konserten började med Rimskij-Korsakovs sonat. Dessutom spelades verk av Armas Järnefeld, Fritz Kreisler, Johan Svensson och John Williams. Publiken lyssnade på ”Picikato” från baletten ”Silvia”, ”Öm kärlek”, zigenarmusik ”Två gitarrer”, uppeldande ”Tjardasj” och melodisk ”Finsk Vals”. Det kändes som jag hade varit på en av de stora konserthallen i Moskva eller St. Petersburg. Jag tror att de som besökt hans konserter i kyrkan också kommer att ha hans musik i sina hjärtan länge.      

 

Rysk musik kunde man höra på många ställen. Det var trevligt att höra vår ”Katjusja” framfört av serbiska musiker.

 

Vår kör ”Matrjosjki” uppträdde två gånger. Den första föreställningen hölls på kafé Solsidan. Det var trevligt att se stor publik och bekanta ansikte från våra landsmän som nynnade och stödde oss med leende och applåder. Lysande kostymer, ovanliga instrument och entusiastiskt framförande väcker alltid intresse. Vi har fått många positiva kommentarer efter konserterna. Vår publik brukar tycka om björnen och kon som kommer till scenen när vi sjunger ”Kalinka”. De uppskattades den här gången också.

 

Vi tycker om att uppträda med orkestern Bråviken Balalajkor. De är intresserade av ryska folkvisor och folkmusik och överraskar alltid med sitt kunnande och sin kunskap att återge den ryska karaktären. På kulturnatten i år spelade de fem nya verk. Det fanns som vanligt så många lyssnare att det knappt fanns utrymme för alla i salen på Konstforum. Konserten pågick i ungefär en timme och i slutet var det trevligt att få uppskattning.

       

Även efter midnatt fortsatte festivalen. Staden var livlig och glad. Från alla riktningar kunde man höra musik och visor. Det fanns plats för alla, proffs och amatörer, ungar och seniorer. Jag var glad att det bland alla röster och ljud kunde höras ryska visor och internationella klassiska verk.  

 

Text av Olga S.

Översatt av Ekaterina V.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0