I väntan på Jul och Nyår

 

Den 12 december hölls ett möte för barn. Mötets ämne var ”I väntan på Jul och Nyår”. Barnen fick lära sig om Jul och Nyårsfirandets historia och hur man firar de här högtiderna i olika länder inklusive Ryssland.

Först firade man nyår när våren kom, sen firade man, under 200 år, nyår den 1 september på grund av furst Ioann IIIs förordning. Det var Peter den store som befallde att ”julgranen borde prydas och barnen borde roas, rullas från bergen på släde” (citat) den 1 januari och från den tiden firar man nyår den 1 januari.

Julgranen är en symbol för mod, generositet och vänlighet därför är den en ovärderlig del av firandet. Nyår förknippas alltid med goda förhoppningar och stora förväntningar.

En del av önskningar uppfylles av Fader Frost (Ded Moroz) som har två assistenter en snöflicka (snegurotjka) och en snögubbe (snegovik) i Ryssland, Jultomten i Sverige, Befana i Italien, Santa Claus i England och Tyskland. De är jätteupptagna under jul och nyårsafton då de försöker att uppfylla alla barns önskningar. Vår Fader Frost är en stor gubbe som har en röd päls och filtstövlar på sig. Han har ett stort skägg, en vandringsstav i handen och en stor säck med presenter på ryggen. Han är 1000 år gammal och fyller år den 18 november. Han bor i de stora skogarna i Velikij Ustjug i Vologdaområdet. Många turister kommer dit på nyårsafton.  
Barnen deltog i en diskussion om informationen som de hade fått, tittade på bilder med dekorerade hus och gator i Norrköping och olika städer i Ryssland samt andra länder. Frågor om ämnet ställdes och ”Ja-Nej” spel hölls. Barnen och de vuxna spelade en liten teaterföreställning kallad ”Vart försvann vintern?”. Mötets deltagare prydde julgranen, dansade ringdanser och lekte, vilket är de traditionella aktiviteterna för det ryska nyårsfirandet. Barnen fick fina presenter från Druzjok Snegovitjok (Vän Snögubbe). Det var trevligt att se barnen i fina kläder, deras leende ansikten och den vackra klänningen på Zima (Vintern). Nyåret förklarade varför vinter inte kommit förrän så sent. Eftersom moderna barn inte vill ha presenter såsom skridskor och skidor längre utan tycker mer om att sitta bredvid datorn och spela datorspel blev Zima ledsen. Dessutom är hon, Snegovik (Snögubben) och Novij God (Nyåret) själva upptagna med att spela på sina Iphoner och surfplattor...         

Text och bild Olga S.

Översatt av Ekaterina V.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0