5 APRIL

Den 5 april hölls en rysk-svensk litteraturkväll på ABF i Norrköping. Det var den rysktalande föreningen Privet som organiserade kvällen. Under kvällen pratade vi om hur viktigt det är att utveckla samförstånd, solidaritet och samarbete bland människor. Vi diskuterade om rollerna av de som jobbar inom kultur- och litteraturområde.

 

 

Författaren, Melker Garay, var inbjuden till kvällen. Han är en medlem av det svensk-chilenska författareförbundet. Han har många intressen och kan 5 språk vilket hjälper honom att få kontakter med människor från olika länder, förstå inte bara deras åsikter utan också egenskaperna av deras kultur och livsstilar. Melker är intresserad av teologi och filosofi vilket visas i hans böcker.
Garays bok ”Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar” har blivit översatt till ryska och publicerad i Ryssland.

 

 

Åtta berättelser från boken ”Råttan” har publicerats i den ryska tidskriften ”Utländsk litteratur”. Till några av berättelserna skrevs musik. En av kompositörerna är vår landsman, David Tigranov. Efter berättelsen ”Brunn” filmades en tecknad film som vi tittade på under kvällen. Dessutom fick vi lyssna på en musikalisk tolkning av berättelsen ”Apan” och tittade på en kort film om Maskinen med rysk textning. David och Asjot spelade några verk av svenska och ryska kompositörer på violin och dragspel.

 


Från intervjun med Melker Garay fick vi lära oss om varför han tycker om ryska författarna, Dostoevskij och Paustovskij, och teologiämnet. Han berättade att studenterna som han träffade detta år på de ryska universiteten, MGU och MGGU, har stora litteraturkunskaper.
David och Margarita läste ett kapitel som kallas ”Sanning” från en av Garays böcker. På en av teatrarna i Norrköping sätts en pjäs upp efter en av Garays böcker. De kvällsgästerna som hade sett pjäsen utbytte erfarenheter.

 

 

Både ryska och svenska gäster deltog i diskussionen. Efter intervjun bjöd författaren till ett bord dukat med smörgåstårtor.

 

Text och bild Olga S.

Översättning Ekaterina V.

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0