MASLENITSA

”Smörmaslenitsa, smörveckan, 

Vi har ätit många pannkakor och kan knappt gå!”

 

Den 12 mars fick man höra den här sången på Kungsgårdstorget. Den här dagen arangerade det ryska riksförbundet i Sverige en slavisk festival ”Maslenitsa” i Stockholm. Maslenitsa är en rysk folklig högtid. På torget fanns det pannkakor, en marknad, roliga pajaser, Baba-Jaga, Kikimora, Björnen och Kon, Våren och en färgglad karusell. Festivalen samlade många gäster. Man dansade ringdanser och sjöng tjastusjkor och dansvisor. Det var högljutt och roligt.

 

I konserten deltog många artister från olika svenska städer inklusive våra representanter från Privet. Vi var väldigt aktiva. Matrjosjka kören sjöng bl.a. ”Moskva med gyllene kupoler”, ”Glad kadrilj”, ”Filtstövlar”. Särskilt tyckte man om ”Maslenitsa” sången. Dessutom sjöng vi ”Ah, du, förstugan”  och olika tjastusjkor. Björnen och Kon dansade till ”Kalinka”.

 

 

Dessutom visade våra deltagare en kostymföreställning där Baba-Jaga och hennes väninna, Kikimora, försökte att förstöra firandet men Våren kom och räddade festen. Föreställningen var ganska kort men lätt att minnas. Firandet avslutades med den traditionella dockbränningen vilket symboliserar att vintern sluter och våren kommer. 

 

Jag vill tacka Asjot Aleksanjan för hans härliga ackompanjemang. Alla som deltog i konserten gjorde sitt bästa. Självklart har repetitionerna och andra förberedelser tagit mycket tid. Alla var nervösa, men allt det var värt det.     

 

Text och bild Margo

Översättning Ekaterina V.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0